Iklan

.:Inilah Wajah-Wajah Penyeri Dan Penyokong Blog saye. SAYE SAYANG KALIAN:.

Thursday, May 26, 2011

Kek Tiramisu Kegilaan Shaheizy Sam~

Dua Hari lepas, Sam kol aku:

Sam: Syg, camne ni? i mengidam tiramisu u lah. takleh tidur i teringat tiramisu u.
Olah: Alah, u ni. jgn nak ngade2 lah. kan dah kayap rayap. beli jela kat secret resepi nun.
Sam: seryes i  cakap, kat secret resepi tu tak sesedap yg u buat.
Olah: u takyah nak bodek i lebih la,Sam. Rase cam nak muntah biru je tau, ok?
Sam: ini bukan masalah bodek, ok? ni fakta benar. sumpah! i love u and ur tiramisu ^^

Ok, aku dah taknak teruskan lagi perbualan kitorang tuh.
Biarlah ia menjadi kisah peribadi kami ;)
takut ade yang mati kekejangan gara2 jeles. hehe^^
then, meh aku nak kasi tunjuk tiramisu yang Shaheizy Sam dok gile meroyan sangat kol aku siang malam mintak tolong buatkan. Sebagai kekasih hati yang setia, maka aku pun tolong penuhi hajat kanda ku itu.
ceeewahhh ! Ok, tipu !!


Nah ! Hamek aku kasi korang tiramisu yang aku buat khas untuk Shaheizy Sam aku ^^

Cebisan2 tiramisu yang Shaheizy Sam suap kat aku. Ok, sila jeless! ^^

So? Amacam? Nak try buat tak untuk 
..Abang Farid Kamil ke..
..Kanda Zizan Raja lawak ke..
..Dinda Lisa Surihani ke..
..Cek Mata Bondar Heliza Helmi ke..
..or ketua kampung kesayangan korang..
..atau pak cek guard si jantung hati??..
..and sape je yang menjadi kesayangan hampa lah..
Baik, aku share resepi kat sini^^
But, jangan lupe cube , ok;)



Bahan A:
250 gm - Cream Cheese
120 gm - Gula halus
(masak atas dapur menggunakan api yang kecil sampai sebati gula dan chesse)

Bahan B:
20 gm - gelatine (gune yg Halal ok. kalau jumpe, guna halagel dalam botol tuh lagi baik)
80 gm - air panas (tak perlu air yg baru mendidih, tapi asalkan air tu panas bukan suam)
(kacau bahan B sampai agak likat)

Then, bahan A & B dicampur  dan dikacau sebati.
Perahkan sedikit jus lemon @ air perahan limau nipis (ikut citarasa masam masing2)
Kacau lagi bagi sebati, dan ketepikan.

Bahan C:
200 gm - Whipping Cream ( Pukul sampai kembang @ putih melepak lebih kurang 8min )

Bile dah siap pukul whipping cream, campur semua bahan tadi bersama.
Kacau lagi sehingga sebati. Siap sudah cream tiramisu.

Lastly, layerkan dengan kek span yang telah dipotong 3-4lapis, ok.
lapisan pertama kek span, then taburkan sikit dengan air nescafe yang dibancuh dengan air panas,
pastu sapu cream tiramisu.
ulang step ni sampai abes cream tiramisu tu ^^

dah siap, masuk dalam peti, sejukkan.
bile dah agak beku cream tu, keluarkan dan tabur dengan serbuk koko yang dah diayak kat atas kek tu.
then, hiaslah ikut kreativiti masing. siap, dan hidang.

Senang je.. tak caye, try, ok?
Tak paham? Boley tanye. Takde masalah ;)
Sharing Is Carring.

Mudah2an ilmu yang dikongsi diberkati oleh Allah. Amin ^^

*Thanks to my BFF yg sudi share resepi ni jugak.
moga Tuhan sudi balas jasa baik ko ^^

*To Shaheizy Sam, i lap u. haha !
(boley tuju lagu?? )


9 comments:

SofieyAzwa said...

Wahhh.. Bestnya dia men suap2 dengan Sam. ;p

Ummu Khaulah Hasan said...

haha ! jeles beribann lah tu ;)

man yusoef said...

pergh..terer seh buat kek tiramisu

Nana Liyana said...

aww aww sedapnyeeeee . :D

Sabahan Bloggers Club said...

Salam.
Jangan main suap-suap dengan Sam tu, nanti satu malaya jeles tau.... [",]

Ummu Khaulah Hasan said...

Sabahan Bloggers Club : ade ke orang nak jeles ngan budak bantut cam saye ni? hehe ;)

cunndaa said...

i lap u too sam..heheheee...

btw, nk try buat kek ni lah..hehee..tengs share resipi ni...

done follow back

Qaseh dalia adelia said...

sng nye.. tp tak tau jadi x

Hayati Hamzah said...

mesti try nih ! ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...