Iklan

.:Inilah Wajah-Wajah Penyeri Dan Penyokong Blog saye. SAYE SAYANG KALIAN:.

Thursday, April 28, 2011

SANTAI BEN ASHAARI: KENAPA AKU SEORANG BLOGGER

Klik sini meh, kalau teringin nak join ^^
Ada orang menulis atau berblog kerana hobi,ada yang kerana minat,ada juga kerana mencari rezeki. Tak kurang yang menulis untuk populariti,ada yang untuk mencaci maki,dan bermacam-macam tujuan lagi.

bukan senang sebenarnya mahu menjadi seorang blogger ini. apatah lagi, setiap hasil tulisan kita menjadi tatapan umum. Dan pernahkah korang mendengar bahawa:

"PENULISAN ITU LEBIH TAJAM DARI MATA PEDANG"
 Kalau pedang yang tajam + panjang yang selalu keluar cahaya  tu,boleh sampai memenggal kepala dengan sekali hayunan, bayangkan pula ,penulisan itu boleh memenggal hanya dengan mata pena mahupun bait2 ayat yang telah disusun. Hebat bukan penangan penulisan?
Kerana itu,kita harus lebih berhati-hati dalam menulis ni. Kalau yang kita tulis itu berbentuk umum,peribadi dan sebagainya, itu masih boleh dianggap biasa.

Tapi, kalau sampai menulis tentang sesuatu yang menyimpang jauh dari realiti, bagaimana pula?
Kadang-kadang penulis hanya mengandai-andai kemudian membuat kesimpulan sendiri.
Hakikatnya pembaca membaca apa yang penulis fikirkan,tapi bukan suatu kebenaran. Akhirnya,berapa ramai yang menjadi mangsa penulisan yang tidak bertanggungjawab.



 Dan, beringatlah !! Apakah tulisan kita nanti akan sampai menimbulkan pecah belah,atau pun dengan tulisan kita akan menyelesaikan masalah. 
Semua itu harus diambil kira kerna setiap perbuatan kita nanti akan ditanya ALLAH.

berbalik kepada soalan PAK HENCEK BENG BENG BOOM
...KENAPA AKU SEORANG BLOGGER??...
kerana aku mahu menjadikan bidang penulisan aku ini sebagai satu momentum terbaik untuk aku sampaikan sesuatu ilmu pada orang lain. bukanlah aku nak cakap, aku ini seorang yang banyak ilmu. tapi, ilmu yang ada , pengalaman yang ada kan bertambah baik jikalau dapat dikongsikan bersama walaupun sedikit.
nanti, bertambah berkat ilmu yang kite perolehi itu nanti.

macam Rasulullah pernah berkata:
"DAN SAMPAIKANLAH DARIKU WALAUPUN HANYA SEPOTONG AYAT"

ok. sekian, terima kasih !
*kalau sampai aku ada tersilap dalam menulis, moga ada yang sudi datang betulkan kesalahan aku ^^
*kalau yang baik tu, bukan asli dan original dari aku. Semua dari Allah ^^

15 comments:

miss afifa said...

bgus lah..saya suka..penyusunan ayat tu menarik..hehe*eh kritik lak..hehe

Ummu Khaulah Hasan said...

haha !

takpe, kritikan itu mampu membina ;)
thanks ;)

haslinda said...

indah nye bahase...bagus..

da follow awak...^^
thanks ye sudi singgah and terus follow blog kite...

Ummu Khaulah Hasan said...

indah ke bahasa?

MAHA BIJAKSANA Tuhan, sebab DIA yang izinkan untuk tercatit semua ni ;)

thanks singgah sini jugak ;) hehe

L.a.n.u.n j.A.La..n.a.n said...

wah.. tersusun kata-kata... i LIKE..
keep in tounch.. nice 2 know u..

Ummu Khaulah Hasan said...

thanks a lot;)

ALLAH yang izikan untuk ayat ni jadik tersusun ;)

hafiz hafizol said...

fullmark untuk anda hahahaha...

safiyyah said...

salam

dengan blog kita boleh dapat pahala, dengan blog juga kita boleh dapat dosa.

sedikit yang kita kongsikan, besar impaknya kepada yang membaca.

moga terus menulis untuk kebaikan =)

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

☆┌─┐ ─┐☆
☆│▒│ /▒/
☆│▒│/▒/
☆│▒ /▒/─┬─┐... HYE!!HYE!!..
☆│▒│▒|▒│▒│ ..PEACE..
┌┴─┴─┐-┘─┘
│▒┌──┘▒▒▒│..MENJEJAK 112 DISINI..
└┐▒▒▒▒▒▒

♥ salam singgah dari mummy weiyda♥
♥ eppy blogging ya!♥

hi fwenz!! keep it up blogging ya!! Kalo free meh ler singgah my blog..--> mummylovers blog

akmall said...

da follow...thanks....

Ummu Khaulah Hasan said...

HAFIZ HAFIZOL : Fullamak jugak ;)

SHAFIYYAH : tersentuh komen awak tuh.
thanks ingatkan ;)

MUMMY WEIDA: thanks singgah, nantikan kemunculanku nak balas kunjungan ni;)

AKMAL : melaseyh daun keladi ;)

kim heeruul said...

rajin beno join segmen abg ben.,.hehe..
terus kan berblogging..^^

fara said...

Hye :)
Blog cantik laa , warna pink :)

apa apa , kita dah follow awak .

EYFAalias said...

Pergh ayat....TERBAIK. huhuhu. Keep blogging yaw ! =) Sy pn join contest ni juga :P

Pemuda Haparan said...

terjah sini..nak tau knp awk jd seorang blogger..huhu..rjin singgh la blek..

http://zonesaye.blogspot.com/2011/04/santai-ben-ashaari-kenapa-aku-seorang.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...